7.8.13

Tips για οικονομική μετακίνηση και διαμονή

"Παιδιά, ψυχραιμία. Νομίζω ότι βρήκα τη λύση για να μην κοιμηθούμε στο αυτοκίνητο απόψε."


Η αλήθεια είναι ότι, ίσως, χρειαστεί κάποια φορά να περάσεις τη νύχτα σου σε αυτοκίνητο ή στις καρέκλες ενός αεροδρομίου ή στο πάτωμα ενός καραβιού. Αλλά εντάξει, αυτό μπορεί να γίνει και χαριτωμένο, αν έχεις παρέα. Πριν φτάσεις όμως στο σημείο να ξεμείνεις τόσο πολύ από χρήματα, που να καταλήξεις να γυρνάς από snack-bar σε καφετέρια και να γνωριστείς με όλους τους υπαλλήλους του αεροδρομίου (αν είσαι τυχερός και είναι 24ωρο, διαφορετικά γυρνάς μόνος σαν τον Λούκι Λουκ στο Saloon) υπάρχει και η άλλη εναλλακτική. 

Να προγραμματίσεις - οικονομικά - τις διακοπές σου. και να κάνεις σωστές επιλογές που δεν θα σου στερήσουν εμπειρίες και ποιοτικό χρόνο. 


  • Μετακίνηση 
Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια είναι λίγο-πολύ σταθερά στις τιμές τους, αν και το καλοκαίρι υπάρχουν κάποιες προσφορές- πακέτα π.χ για τετράκλινη καμπίνα. Αν έχετε σκοπό να πάρετε το αυτοκίνητό μαζί, δεν έχετε άλλη επιλογή από το βαπόρι. Το καλό, όμως, είναι ότι αν μια παρέα ατόμων αποφασίσει να έχει ένα αυτοκίνητο μπορεί να μοιραστεί τα έξοδά του. Γενικώς, στην μετακίνηση ισχύει πολλές φορές ο κανόνας του "όσο περισσότεροι, τόσο καλύτερα". Στο πλοίο φρόντισε να υπολογίσεις τα έξοδα του φαγητού, τα οποία μπορείς, απλώς, να αποφύγεις αν έχεις φέρει μαζί σου κάτι από το σπίτι. Μαμαδίστικο το ξέρω, αλλά γιατί να ξοδέψεις έτσι 10€;
Δώσ' του μια ευκαιρία!
Πάμε τώρα στο κεφάλαιο των αεροπορικών εισιτηρίων  Η αλήθεια είναι ότι, αν το ψάξεις πολύ, μπορείς να βρεις φθηνά αεροπορικά και χωρίς να υπάρχει κάποια "προσφορά" ("προσφορά" = αποφάσισε ΤΩΡΑ που και πότε θες να πας σε 10 μήνες από τώρα και πλήρωσε και το διπλάσιο από αυτό που γράφει η διαφήμιση που, ωχ, ξέχασε να σου πει ότι δεν είναι 60 άλλα 120 ευρώ με τους φόρους. Ακόμα να αποφασίσεις; Φέυγου.. Έφυγαν οι θέσεις! Μόνο 3 θέσεις διαθέσιμες στα 100 ευρώ μετά πάει 500€! Ωχ, μα 59€ δεν έλεγε η διαφήμιση;)

Μην αγχώνεσαι, γίνεται κι αλλιώς. Αν, όντως, προγραμματίσεις το ταξίδι σου αρκετά πιο νωρίς και οff-season (δηλ. Ιανουάριο με Μάρτιο-Απρίλιο και Σεπτέμβριο με Νοέμβριο) μπορείς να εξοικονομήσεις χρήματα. Σύγκρινε τις τιμές στο SkyScanner ή σε όποιο άλλο site και δες πότε σε συμφέρει καλύτερα να μετακινηθείς. Αν επιλέξεις μια εταιρία τύπου Ryanair, η οποία όντως είναι πιο οικονομική, γιατί χρησιμοποιεί αεροδρόμια με χαμηλότερα τέλη χρήσης, λάβε υπόψιν σου τα εξής: 

- Αν μένεις σε πόλη που υπάρχει αεροδρόμιο που φιλοξενεί μια τέτοια εταιρεία, οκ. Αν μένεις σε κάποια άλλη πόλη ή στην Αθήνα, υπολόγισε τα έξοδα μετακίνησής σου (π.χ τόσα ευρώ η τιμή του εισητηρίου ΚΤΕΛ μετ' επιστροφής προς Βόλο) και συνυπολόγισέ τα στο εισιτήριο. Επίσης, μπορεί να χρειαστεί να αγοράσεις κάτι μέσα στο αεροπλάνο (συνήθως νερό, το οποίο δεν μπορείς να έχεις μαζί σου) διότι δεν προσφέρεται δωρεάν φαγητό ή ποτό από την εταιρία.
- Έλεγξε το βάρος των αποσκευών σου και διάβασε την πολιτική χρέωσής τους. Σε κάποιες εταιρείες δεν περιλαμβάνεται στην τιμή του εισιτηρίου η αποσκευή και μπορεί να χρειαστεί να την πληρώσεις (πολύ ακριβά) στο αεροδρόμιο.
- Εάν το αεροδρόμιο που θα προσγειωθείς είναι πολύ μακριά από τον τόπο παραμονής σου, μπορεί να χρειαστεί να πληρώσεις την μετακίνησή σου από και προς σε αυτό.

Τουλάχιστον έχω πανοραμική θέα.

Συνήθως, πολλοί συνδυασμοί οικονομικών πτήσεων περιλαμβάνουν διανυκτέρευση ή μεγάλη παραμονή σε αεροδρόμιο ανταπόκρισης. Σε μια τέτοια περίπτωση, συνυπολόγισε τα έξοδα φαγητού κλπ. 

Κάτι άλλο που μπορείς να κάνεις, είναι να ψάξεις για εναλλακτικές διαδρομές και εταιρίες που δεν εμφανίζονται, ίσως, στις μηχανές αναζήτησης. Για παράδειγμα: 


- Εναλλακτικές διαδρομές: Για τη διαδρομή Αθήνα-Πράγα, ενώ το απευθείας εισιτήριο μιας διαδρομής θα μου κόστιζε 200 ευρώ, πήρα το αεροπλάνο για Μόναχο με 70 ευρώ και μετά από εκεί το τρένο για Πράγα με 18 ευρώ, δηλ. σύνολο 88 ευρώ. Τώρα θα μου πεις, πώς μπορώ να γνωρίζω την κάθε περίπτωση; Μπορείς να ελέγχεις τι συνδέσεις υπάρχουν με τρένα και λεωφορεία από την εκάστοτε περιοχή και αποφασίζεις εάν σε συμφέρει ή όχι. 

-Εναλλακτικές εταιρίες: Υπάρχουν μικρές εταιρίες, όπως για παράδειγμα η Minoan Airlines, που συνδέει την Κρήτη και άλλους προορισμούς και προσφέρει οικονομικές θέσεις, που αξίζει να κοιτάξει κανείς.
- Εναλλακτικοί τρόποι: Αν είστε μεγάλη παρέα ατόμων (πάνω από 8), θα μπορούσατε να σκεφτείτε και τη λύση της ενοικίασης ενός ιστιοπλοϊκού που σας επιτρέπει θα κάνετε το γύρο ενός ή παραπάνω νησιών και να μοιραστείτε τα έξοδα. Off-season αυτή η λύση είναι αρκετά οικονομική.


  • Διαμονή
- Στο αυτοκίνητο. Πάντως απέφυγε τα απομονωμένα μέρη και θυμήσου να κλειδώσεις τις πόρτες. (Αυτό τώρα το έγραψα, γιατί είδα μια σχετική ταινία.)

- Στο αεροδρόμιο/ στο σταθμό των τρένων. Μη γελάς, υπάρχει οδηγός με τα καλύτερα και τα χειρότερα αεροδρόμια για να κοιμηθείς. Εντάξει, εναλλακτικά, δεν κοιμάσαι. 


Ευχησου να μην έχουν διαχωριστικά τα καθίσματα, έτσι ώστε να μπορείς να ξαπλώσεις.
- Το καλύτερο είναι να έχεις κάποιον γνωστό να σε φιλοξενήσει (έλα βρε Μαρία, σοβαρά;) αλλά κι αν δεν έχεις, μπορείς να αποκτήσεις μέσω του AirBnb. Τι είναι αυτό; Διάβασε εδώ. Αυτό με τους γνωστούς/συγγενείς/φίλους από το στρατό, το είπα γιατί πολλές φορές έχουμε γνωστούς σε πολλά μέρη και ποτέ δεν τους επισκεπτόμαστε, γιατί θεωρούμε δεδομένο ότι πάντα θα είναι εκεί να μας περιμένουν εις αει. Χμ.

- Ένας καναπές, έστω. Ψάξε για couch-surfing. 

-Κάμπινγκ. Υπάρχει πλήρης οδηγός στο Ε-camping, ενώ σχετικά με το τι να πάρεις μαζί σου μπορείς να διαφωτιστείς εδώ.

(Ωραίο blog το Φοιτηtips, ε; Λογικά θα ξεχάστηκες και θα διάβασες κι άλλα ενδιαφέροντα άρθρα πέρα από το camping, οπότε καλώς όρισες και πάλι στο blog μου.)

- Hostel κι όσο αντέχεις. Η αλήθεια είναι ότι πλέον πολλά hostel δεν μοιάζουν με νοσοκομιακούς θαλάμους του εμφυλίου, ούτε με κοτέτσια της γιαγιάς στο χωριό. Δεν έχω μείνει σε hostel με πάνω από 10 άτομα ανά δωμάτιο (και δεν ξέρω αν θέλω να φανταστώ τι θα γίνεται σε εκείνους με 20 άτομα ανά θάλαμο) οπότε δεν έχω εμπειρία από κάτι τέτοιο. (Κάποιος όμως μου έδωσε συμβουλή να κοιμάμαι με το ένα παπούτσι, έτσι ώστε να μην μπορεί κάποιος να κλέψει μόνο το ένα). Αν ταξιδεύεις με μεγάλη παρέα, μπορείτε να κλείσετε δωμάτιο όλοι μαζί και λύθηκε το πρόβλημα. Κάποια προσφέρουν και πρωινό. Κάποια, βέβαια, όπως αυτό είναι άξια θαυμασμού για πολλούς λόγους. Μπορείς να ψάξεις για hostels εδώ: http://www.hostels.com/ ,  http://www.hostelz.com/about.php 

Η κατηγορία ξενοδοχείο είναι συνήθως πιο ευέλικτη  υπάρχουν προσφορές και πακέτα (αν είστε παρέα ατόμων), αλλά μπορεί να κοστίσει πιο ακριβά από ένα διαμέρισμα. Αν είστε πάνω από 4 άτομα, σκεφτείτε την εναλλακτική ενός διαμερίσματος με κουζίνα και ψυγείο, όπου θα μπορείτε να μαγειρεύετε κιόλας.

To tip του Θείου Σκρούτζ: Το να μαγειρεύεις στις διακοπές (εντάξει, ναι, όχι όλες τις μέρες και όλα τα γεύματα, αλλά κατάλαβες τι εννοώ) και να αγοράζεις υλικά για πρωινό και snacks από το super market μπορεί να σε βοηθήσει πραγματικά στην εξοικονόμηση χρημάτων. Μπορεί να ακούγεται βαρετό, αλλά είναι πρακτικό και χρήσιμο. Σκέψου: Με 5 ευρώ (με σχεδόν 1€/άτομο) μπορείς να φτιάξεις μια μακαρονάδα για 4 άτομα, που σε διαφορετική περίπτωση θα πληρώνατε 6-7 ευρώ ο καθένας.

Έχετε tips για οικονομική μετακίνηση και διαμονή; Σχετικές εμπειρίες; 


Πηγές Φωτογραφιών: (1) , (2), (3), (4)

Δεν υπάρχουν σχόλια: